Sovetchiki.info - у блозі лише дівчата!

Про ароматному ефірному маслі лаванди

Про лаванді чув кожен. Вона росте повсюдно, на сонячних місцях. Ці скромні синьо-фіолетові квіти з давніх-давен люди вирощують біля своїх осель. Ефірна олія лаванди, що міститься в кольорах, дозволяє застосовувати її в самих різних випадках: в релігії, в торгівлі, в парфумерії, в косметології та медицині.

Про ароматному ефірному маслі лаванди

Ефірна олія лаванди використовували для приготування дорогих пахощів, крім того, їм натирали як антисептиком. У Стародавньому Єгипті такі пахощі знайдені в гробниці Тутанхамона і гробницях інших царів. Запах в щільно запечатаному посудині зберігся протягом трьох тисяч років.

Цьому квітки приписували магічні властивості — здатність відлякувати диявола, тому ефірне масло лаванди застосовували в релігійних обрядах в монастирях і церквах. Щоб душу покійного не забрав злий дух, його викурювали сильним запахом. В епоху Відродження з цієї рослини стали виготовляти парфуми. Ефірна олія лаванди стало атрибутом знаті, так як його витяг з квіток — процес досить дорогий. Суцвіття і зараз використовують в парфумерії.

Зміст:

виготовлення

Для парфумерних цілей в 18 столітті почалося промислове вирощування рослини. Основний спосіб отримання масла — це перегонка разом з водяною парою і подальше відділення. Для отримання 2,5 кг продукту треба перегнати 100 кг суцвіть. У домашніх умовах можна приготувати масло лаванди методом екстракції: 2 столові ложки сухих суцвіть заливають склянкою оливкової або соняшникової олії і настоюють 1-2 місяці, добре віджимають і зберігають в щільно закритій скляній тарі в темному прохолодному місці. Суцвіття і гілочки рослини містять не тільки ефірне масло лаванди, в них знайдені:



  • таніни (дубильні речовини);
  • флавоноїди;
  • кумарини;
  • різні кислоти і їх похідні.

Застосування в ароматерапії

Сухі гілочки і суцвіття під подушкою позбавлять вас від безсоння. У медицині в лікувальних цілях застосовується розслаблююча ванна з ефірною олією лаванди. Воно містять фітонциди. Можна додати його в ароматичну лампу і вдихати повітря, очищений від вірусів і бактерій.

Запах рослини підвищує працездатність, знімає стрес, втому, головні болі і заспокоює нервову систему. Вечірній прийом ванни з маслом лаванди теж допоможе від безсоння, мігрені, неврастенії, а неповторний аромат принесе масу задоволення. Ефірна олія лаванди настільки концентроване, що досить кілька його крапель на цілу ванну води. У східній медицині такі процедури застосовують для лікування артритів, суглобів, вегетосудинної дистонії. Ванни для ніг усувають пітливість ніг.

антисептичні властивості

Користь лаванди для шкіри підтверджена медиками. Рослина знайшло застосування в косметичних цілях для догляду за тілом. Люди давно помітили, наскільки ефективно допомагає масло лаванди від прищів. Крім того, воно дуже добре пом’якшує шкіру, загоює невеликі опіки. Масло лаванди має бактерицидні властивості, тому його застосовують для лікування захворювань і пошкоджень шкіри. наприклад:

  • алергічний свербіж;
  • грибкові захворювання;
  • гнійники;
  • вугровий висип;
  • опіки;
  • екзема.

Антисептичні властивості олії лаванди допомагають позбутися вошей, досить втирати його по кілька крапель в шкіру голови. Завдяки бактерицидним властивостям його застосовують і для інтимної гігієни. Щоденне використання буквально 2-3 крапельок масла лаванди вилікує від молочниці за тиждень. Протимікробну дію допомагає при застуді, наприклад для інгаляцій при бронхіті. При алергічного риніту знімає набряк і сльозотеча.

усунення розтяжок

Ефірна олія лаванди використовують для масажу шкіри. Часто при вагітності або просто при різкій зміні ваги на шкірі з’являються розтяжки. Багато інших ефірні масла протипоказані при вагітності, так як можуть викликати скорочення матки, і тільки масло лаванди, при відсутності алергії, можна застосовувати в цей час, і то на більш пізніх термінах. Воно покращує еластичність шкіри, кровообіг, тому допомагає позбутися від розтяжок і попередити появу нових. Ефірна олія лаванди може викликати на ніжній шкірі опіки, тому його треба додавати до крему або інший жирній основі в пропорції 1 до 5. Можна наносити точково на самі рубці. Від множинних розтяжок застосовують компреси, обгортання з маслом лаванди. Воно дуже добре зволожує і регенерує шкіру. При великій кількості і площі рубців підійде ванна з маслом лаванди.

Інші сфери застосування

Висушені суцвіття дуже довго зберігають аромат, який відлякує комах. Ще наші бабусі знали, що, якщо розкласти по шафах висушені квіти, то речі стануть не тільки ароматними, масло лаванди захистить їх від молі. Дим від тління сухих гілочок відлякує комарів.

Через стійкого запаху масла лаванди його використовують в парфумерії для виробництва парфумів, лосьйонів, кремів. Дезодоруючі властивості використовують для додання приємного аромату при виробництві ароматів, мила, дезодорантів, освіжувачів, кондиціонерів, порошків, миючих засобів та іншої побутової хімії, для виробництва ароматичних свічок.

З самого раннього дитинства для догляду за немовлям малюком потрібно заспокоювати його шкіру, якщо на ній з’явилися висипання і попрілості. Після купання складочки на шкірі потрібно змащувати. Для новонароджених підходять не всі ефірні масла, а тільки лаванди, ромашки і укропное. Якщо немає непереносимості або алергії, то для шкіри краще лавандова. Воно сприяє швидкому загоєнню укусів комарів, знімає свербіж на ніжній дитячій шкірі. Його запах поряд з малюком допоможе заспокоїти його капризи, налагодити сон, стане надійною профілактикою застуди або грипу.

Протипоказанням до застосування є тільки епілепсія і індивідуальна непереносимість, яка виражається в задуха, головного болю або алергії.

Логотип

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить:

Різні види лаванди: вузьколиста, аптечна, французька

Рід рослин лаванда (Lavándula) з сімейства ясноткових включає в себе близько 30 видів, в природному середовищі виростають в південній частині Європи, в Індії, в Північно-Східній Африці, на Канарських островах. Рослина…

Застосування сиропу крушини

Крушина знайшла широке застосування, і одна з популярних форм — сироп. Інакше її називають вовчою ягодою. Це давно полюбилося народним лікарям рослина ,. На даний момент в світі ботаніки відкрито…

Опис і склад жостеру ломкою. Історія застосування

Крушина ламка (інші назви — крушина ольховидная, крушина ламка) — високий розгалужений чагарник або дерево висотою до чотирьох метрів. Верхня частина стовбура і молоді гілки гладкі, червоно-бурі. Листя розташовані по…