Sovetchiki.info - у блозі лише дівчата!

Лікарський засіб і секрет краси: застосування масла лаванди

Застосування масла лаванди можливо в безлічі областей. Це засіб володіє чудовими лікувальними і косметичними властивостями.

Лікарський засіб і секрет краси: застосування масла лаванди

До слова, широке застосування знаходить не тільки ефірне масло, але і сама рослина — так, сушену лаванду застосовують і як засіб для ароматизації білизни, і в кулінарії, і для поліпшення сну. Про ці властивості все знають, тому і нікого не можна здивувати подушками з висушеної травою. Також з неї готують чай, для якого часто застосовують ще й квіти лаванди. Настоянка використовується і для волосся, і при головних болях, і при лікуванні депресій. Такими ж властивостями володіє і екстракт лаванди.

Зміст:

Склад і лікувальні властивості

Ефірна олія лаванди виробляють самим звичним для масел способом, тобто методом парової дистиляції, і найчастіше для його створення застосовують квітки, в яких найбільше ефірних масел. Для того щоб вийшов літр такого продукту, потрібно продістілліровать близько 100 кг сировини. Зрозуміло, одними квітками не обійтися, тому доводиться використовувати ще і траву лаванди.



Все це в першу чергу робить ефірне масло лаванди ароматним. Відомо, що воно може заглушити і «заспокоїти» навіть самі неприємні запахи. Так, стародавні греки для того, щоб прогнати з дому погані запахи, застосовували саме суху лаванду. Вони обкурювали нею своє житло, а заодно і домашніх комах вбивали, наприклад, моль, адже масло цієї рослини має ще й інсектицидні властивості, не дарма ж екстракт лаванди входить до складу репелентів.

Секрети краси

Багато властивостей масла лаванди дозволяють знайти йому застосування в косметології — воно, як і екстракт цієї рослини входить до складу безлічі шампунів і взагалі засобів по догляду за волоссям. Він ідеально підходить для жирного волосся і при лупи. Це означає, що для вирішення такої проблеми можна додавати пару крапель аромамасла в шампуні і кондиціонери і боротися з лупою. А ще для того, щоб поліпшити мікроциркуляцію крові в шкірі голови. Це позначиться ще й на зростанні волосся і зупинить їх випадання: коли коріння добре забезпечуються кров’ю, волосся не прагнуть «залишати» голову.

Для волосся нерідко застосовують і гідролат лаванди. Також кошти на базі рослини загоюють занадто тонку і пошкоджену шкіру, активізуючи всі обмінні процеси в ній. Екстракт лаванди входить до складу кремів для гоління, так як заспокоює шкіру і швидко загоює порізи. Ефірна олія можна додавати в креми для в’янучої і сухої шкіри: достатньо однієї краплі на разове застосування крему. Добре зволожує шкіру і суміш базового масла з лавандовим, а просто так його можна наносити на прищі: і підсушить, і запалення зніме.

Можна це аромамасло додавати і в маски. Це засіб взагалі знімає будь-які запалення, лікує шкірні захворювання, фурункули і навіть опіки. Також екстракт лаванди і аромамасло часто входять в відбілюючі креми і маски, а також кошти від лущення шкіри.

В медицині

У народній медицині його використовують не менш широко. Квітки лаванди, властивості і застосування яких вивчалися ще античними лікарями, здатні зняти судоми, стати протиотрутою після укусів змій, є хорошим сечогінним, мають седативними здібностями, покращують кровообіг у мозку. Ефірна олія лаванди добре розчиняється в спирті, допоможе швидко загоїти будь-які рани і удари, застосовується при спортивних масажах і масажі при судомах у дітей, а також відновлюють масажах при паралічі і після інсультів. Для масажу досить п’яти крапель на 10-20 мл бази. При розтягненнях і надриву м’язів його можна додавати у ванни, також стане в нагоді цей засіб при лікуванні пневмоній, нежиті і ларингіту і навіть в стоматології (при запаленні ясен).

Засіб приймають і всередину. У невеликих дозах і в суміші з оливковою лавандова олія підвищує секрецію шлунка і позбавляє від надлишків жовчі, але при найменшій передозуванні (більше пари крапель) вже викликає отруєння і може пошкодити слизову.

Для душі і не тільки

Ще одна сфера використання цієї речовини — психічне та емоційне здоров’я. Підходить це аромамасло і для заспокоєння нервів, і для стимуляції роботи мозку, і для підвищення лібідо. Для подібних цілей його заливають у аромамедальони і аромалампи. При безсонні ефірне масло лаванди краще застосовувати саме в аромамедальйоні: досить двох-трьох крапель, і сон буде більш міцним і спокійним. Але ванна і інгаляції теж підійдуть.

Для заспокоєння нервів і при безсонні також застосовується настойка лаванди. А можна приготувати ще й квіткове молоко з незрівнянним ароматом, яке дарує міцний сон і лікує шлунок. Для нього потрібна лаванда (суха) і саме молоко, яке майже доводять до кипіння і збагачують дрібкою трави. До речі, таке молоко допомагає ще й від застуд.

Ще одна сфера застосування ефірного масла лаванди — гінекологія. З його допомогою лікують вагініти і набряки, дозволяє воно і нормалізувати менструальний цикл. У гінекології це засіб часто використовується в спеціальних свічках або просто так. А гідролат лаванди не тільки служить засобом для інтимної гігієни, що нормалізує баланс самої ніжної шкіри тіла, але і знімає запалення органів малого таза.

Використовують цей засіб і як антидепресант для зняття болю в серці, при мігрені, як антисептик для легких, при педикульозі і коросту, для боротьби з вірусами (тут підійдуть аромалампи: по 4-5 крапель на невелике приміщення).

Вода з квітів

Лавандова вода, вона ж гідролат лаванди — ще одні ліки і косметичний зілля на основі цієї квітки, повз якого пройти не можна. Сьогодні води з квітів можуть здатися чимось застарілим, але арсенал красунь і лікарів минулого ніколи не можна скидати з рахунків.

Запашну воду отримують завдяки дистиляції різних частин рослин, і рідина проходить через них кілька разів, тому в ній є і водорозчинний лавандовий екстракт, і ефірні масла, і багато корисних елементів. Взагалі-то властивості запашних вод мало чим відрізняються від аромамасел, але тут є додаткові речовини, яких в них не знайти.

Гідролат лаванди діє на шкіру виключно м’яко, ніж від аромамасла відрізняється. Така вода корисна при подразненні і сухості шкіри, для боротьби із запаленнями, для інтимної гігієни і для догляду за волоссям. При використанні такої води ліпосекреція шкіри нормалізується, а лупа і свербіж проходять. Гідролат лаванди може використовуватися як легкі духи з найніжнішим і ненав’язливим ароматом. Така вода може використовуватися для приготування домашніх лосьйонів, для полоскання волосся, для ванн, для порятунку від мігрені і при підвищенні тиску, для розведення сухих масок.

Логотип

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить:

Властивості ароматного масла лаванди

Масло лаванди — одне з найдавніших засобів народної медицини. Історія цього продукту йде далеко в середні століття, коли люди активно застосовували це масло в монастирських лікарнях. Вже тоді люди знали,…

Використання лаванди в домашніх умовах

Для вирішення різних проблем лаванда досить успішно застосовується в домашніх умовах. Вона часто використовується в якості старого і перевіреного засобу від молі. Ароматерапія визнає аромамасло лаванди як один з найефективніших…

Лікувальні властивості романтичного рослини — квітки лаванди

Це типове середземноморське рослина з сімейства ясноткових, відоме з античності. Про те, що лікувальні властивості лаванди були відомі з того ж часу, свідчить і думка Гіппократа: він писав, що ця…