Sovetchiki.info - у блозі лише дівчата!

Екстракт солодки на варті здоров’я і краси

Застосування рослини бере свій початок ще в епоху китайських імператорів. В ті часи солодковий корінь вважали першокласним ліками, що підсилює вплив інших компонентів і нейтралізуючим вплив потрапили в організм отруйних речовин. Екстракт солодки як один з дуже популярних препаратів донині цінують і широко використовують медики і косметологи всього світу.

Екстракт солодки на варті здоров'я і краси

Екстракт кореня солодки широко застосовується не тільки в медицині, але і в інших сферах життя

Зміст:

Загальна інформація про рослину, його склад і фармакологічні властивості

Це багаторічна рослина до півтора метрів заввишки зі складною і дуже потужну кореневу систему, що розростається на десятки квадратних метрів. Віддає перевагу помірний і субтропічний кліматичні пояси. Зона поширення — Північна Африка, Австралія, Америка і Євразія. Для медичних потреб використовується корінь рослини. Крім ботанічного назви (солодка гола) може називатися лакричник, солодкою гладкою, лакрицей.



Для кореня солодки, а відповідно, і для екстракту) характерний високий вміст цукрів — фруктози, глюкози, сахарози і мальтози, крохмалю, целюлози, органічних кислот (в їх числі бурштинова, лимонна, фумарова, винна, яблучна, гліціррізіновая), ефірного масла, стероїдів, смол, кумаринів, флавоноїдів, дубильних речовин і гіркоти, алкалоїдів, вищих жирних кислот, вуглеводнів і спиртів, золи, мікро- і макроелементів.

Такий багатющий комплекс діючих речовин робить унікальними якості кореня солодки і препаратів з нього. Їм властиве обволікаючу, відхаркувальну, спазмолітичну, сечогінну, легку послаблюючу дію. Лакрічнік часто входить до складу фармпрепаратів з такими ж напрямами впливу для доповнення та посилення їх власного впливу.

Характерна особливість кореня солодки — стимуляція кори надниркових залоз, що виробляє гормони стресу. Вміщені в рослині речовини, аналогічні стероїдних гормонів, надають йому сильні протизапальні властивості. Це прекрасний адаптоген, що впливає на весь організм в цілому, а сухий екстракт солодки є дуже зручною формою для використання.

застосування

Фармацевтичною промисловістю випускається багато готових препаратів з кореня солодки або з ним в складі. Це сиропи, настойки, екстракти, збори, сушені корені з кореневищами. Деякі препарати можна виготовити лише в умовах виробництва, як, наприклад, густий екстракт солодки. Він застосовується в якості самостійного лікарського засобу в чистому вигляді або в розведенні з водою. А ось сушений корінь рослини нічим не обмежує можливостей приготування на його основі потрібних лікувальних розчинів або порошків в домашніх умовах. Це може бути настоянка кореня, відвар, настій, той же сироп або мікстура.

Настоянка солодки готується двома способами: основу лікувального розчину може скласти або корінь, або сухий екстракт солодки. Властивості в обох випадках однакові. Якщо з яких-небудь причин настоянка кореня не рекомендується до вживання, її замінить абсолютно аналогічний за властивостями водний настій. Препарату властиві потужні відновні якості. Алергії, гастрити, захворювання легенів, стресові стани — це привід для звернення до лакриці і включення її до складу комплексної терапії.

У народній медицині настоянка кореня солодки застосовується після опромінення або складних операцій, при гнійних і довго не загоюються ранах, атеросклерозі, цукровому діабеті і проблеми зі щитовидною залозою. Втім, цими властивостями володіють всі препарати кореня солодки. Травники використовують їх при дерматитах, ревматизмі, артритах, гіпотонії, захворюваннях печінки, болю в горлі, кашлю, лікарських або харчових отруєннях.

Головним об’єктом лікувального впливу лакриці залишаються захворювання дихальної системи, тому що вона є найсильнішим відхаркувальний засіб. Особливо ефективно рослина при починається кашлі. В цьому випадку можна вживати не тільки настоянку або густий екстракт кореня солодки. Якщо їх немає під рукою, не біда. Обсмажте корінь на сухій сковороді (як кава) і потовчіть в порошок. Отримайте сухий екстракт солодки власного приготування. Чайну ложку порошку заварюють склянкою окропу, розмішують, настоюють 15 хвилин і випивають за три прийоми на день до їди.

При кашлі у дітей може застосовуватися мікстура кореня солодки, що представляє собою комплексний препарат і продається у вигляді готового порошку, який перед вживанням розводиться водою в зазначеній кількості.

Косметика з лакрицей

Застосування екстракту кореня солодки не обмежується лише медичною сферою. Косметологія з великим задоволенням користується чудовими якостями рослини для догляду за шкірою, особливо зрілої. У косметиці екстракт солодки використовують при виготовленні кремів, гелів для вмивання, що очищають тоніків і скрабів. У їх складі він сприяє відбілюванню шкіри, зняття набряклості, загоєнню пошкоджень, усунення подразнень, зміцненню судинних стінок.

Корінь рослини має протизапальні, протимікробні, регенерують. До того ж він активує колагеновий синтез, діючи аналогічно природним фітоестрогенів. Це важливо для зрілої шкіри, тому сухий екстракт солодки надзвичайно популярний в косметичних комплексах серії анти-ейдж.

Косметична дія кореня лакричника добре проявляється при акне, сухості, підвищеної чутливості і пігментації шкіри. Екстракт входить до складу багатьох засобів по догляду за губами, кремів для гоління і бальзамів після нього, молочка для очищення обличчя від косметики. Крім лікувального і косметичного використання, екстракт солодки знаходить харчове і технічне застосування.

Екстракт кореня солодки широко використовують при виготовленні кремів, гелів, що очищають тоніків, скрабів

Заключне слово

Рослина відносять до найдавніших лікарських засобів, і колись для його застосування не було ніяких обмежень. Сучасна медицина обмежує застосування лакричника в разі індивідуальної непереносимості, що виявляється нудотою після вживання. Консультація фітотерапевта допоможе уникнути проблем при контакті з цим дивовижним рослиною і повністю використовувати його цілющу силу.

Логотип

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить:

Секрет ефективності сиропу кореня солодки

Народна медицина здавна використовує солодку (лакрицу) для лікування багатьох захворювань. Опис її застосування зустрічається в древніх джерелах багатьох країн. Сучасна наукова медицина теж з повагою ставиться до лікарських властивостям, якими…

Чи припустимо застосування солодки при вагітності

У період вагітності організм піддається істотним змінам, на тлі цього захисна функція імунітету знижується. Тому жінки протягом цих дев’яти місяців часто хворіють як гінекологічними, так і простудними захворюваннями. Незважаючи на…

Про відомих і не дуже корисні властивості кореня селери

Корисні властивості кореня селери обумовлені наявністю в його складі: ефірних масел; мінеральних солей калію, кальцію, натрію, фосфору, магнію; крохмалю; оцтової, щавлевої кислот; мінеральних речовин; вітамінів; гормонів рослинного походження. Зміст: застосування…